Jakie menu wybrać dla dzieci podczas przyjęcia?

Podczas organizacji wesela, urodzin, chrzcin czy jakiegokolwiek innego rodzinnego wydarzenia, zapraszane są całe rodziny. W związku z tym zwykle pojawia się na nich gromadka dzieci. Ważne jest, aby na przyjęciu każdy mógł zjeść coś, co mu zasmakuje. Przykrą sytuacją jest, gdy mimo uginającego się stołu, trudność sprawia znalezienie czegoś dla siebie. Wiele osób organizując imprezy, dopasowuje menu pod gusta dorosłych. Warto jednak pamiętać również o najmłodszych, którzy są dość wymagającymi smakoszami.

Jakich dań lepiej nie serwować dzieciom?

Jest wiele dań, które uwielbiają dorośli, jednak dzieci jedzą je niechętnie. Wielu dorosłych lubi eksperymentować z kuchnią i próbować nowych smaków, a przyjęcia są doskonałym miejscem, w którym można zaserwować coś nietypowego. Zupełnie odwrotnie jest z dziećmi. Większość z nich nie przepada za dziwnymi, nieznanymi im smakami. Z tego względu, najmłodsi mogą nie być zachwyceni rolkami sushi, czy nietypowym smakiem kaczki.

Kolejnym typem potraw, których lepiej nie serwować dzieciom, są te potencjalnie szkodliwe dla nich. Układ pokarmowy dzieci jest znacznie wrażliwszy od tego u dorosłych. Z tego powodu menu dla dzieci należy dobierać ostrożnie. Nie powinno się w nim znaleźć nic pikantnego. Złym pomysłem jest podawanie również ryb z ościami. Kolejnym składnikiem, którego warto unikać, są grzyby, ze względu na ich ciężkostrawność. 

Potrawy, które zasmakują każdemu maluchowi

dzieci na przyjęciu

W naszej restauracji w Dąbrowie Górniczej oferujemy szeroki wybór dań. Poza potrawami, które mamy w karcie dań, możemy przygotować również coś specjalnego. Dzięki temu wspólnie dopasujemy zestaw potraw przeznaczony dla najmłodszych biesiadników. A co powinno się w nim znaleźć?

Najlepiej postawić na klasyczne, znane dzieciom z domu i przedszkola potrawy. Na pierwsze danie można wybrać znaną i lubianą zupę pomidorową z makaronem. Jest to danie, które lubi większość dzieci. Na danie drugie proponujemy potrawy, które ucieszą każde dziecko: nugetsy w chrupiącej panierce, makaron z sosem pomidorowym czy pierogi z owocami. Na deser zależnie od sezonu warto wybrać lody z kolorową posypką lub ciasto czekoladowe.